Tiffany udruga Kala

Hrvatski/Croatian
Engleski/English

Tiffany udruga „Kala“ osnovana je u šestom mjesecu 2011 godine. Svojim ciljevima, načinom rada  i dijelom članova ona je svojevrsni nastavak Tiffany udruge „Magnolija“ koja je bila osnovana 2007. godine.

Djelatnost udruge je izrada predmeta od stakla u Tiffany tehnici. Članovi izrađuju replike Tiffany svjetiljki, svjetiljke vlastitog dizajna, vitraje, panele, vaze, satove, nakit i druge uporabne predmete koji su izvedivi ovom tehnikom.
Cilj članova udruge je upoznati javnost s Tiffany tehnikom, organizirati radionice i tečajeve, razvijati program međunarodne suradnje, te organizirati i sudjelovati na izložbama.

Dio članova udruge završio je tečaj Tiffany tehnike pri POU-u u Zagrebu. Dio je svojim velikim trudom i ljubavlju,  tehniku usvajao  na druge načine ili  su pak završavali edukaciju izvan naše zemlje. Udruga je mjesto druženja, rada, razmjene znanja i iskustava.

Tehnika je izuzetno zahtjevna i precizna te iziskuje mnogo vremena i strpljenja svakog autora. Potroši se mnogo sati rada da bi se izradio predmet koji kasnije plijeni pažnju. Tehnika se sastoji od preciznog ručnog rezanja stakla, brušenja te omatanja ruba svakog pojedinog stakalca bakrenom folijom. Nakon toga stakalca se slažu po zadanoj shemi, spajaju (leme) kositrom, te se na kraju svi spojevi (lemovi) čiste i patiniraju.

U današnje vrijeme pitamo se da li ima smisla ovakva vrsta ručnog rada i da li je dovoljno cijenjena? Nameće nam se pitanje da li neka serijska proizvodnja može ugušiti kreativan rad vrijednog i spretnog autora neke svjetiljke ili nekog drugog predmeta? U svaki predmet uloženo je mnogo ljubavi i truda svakog člana što govori i niz izložbi i izlaganja koja su članovi ostvarili u vrlo kratkom vremenu od osnivanja i TU „Magnolije“ i TU „Kale“. Nabrojati ćemo neke od njih: nekoliko izložbi u Zagrebu (Galerija „Zvonimir“, Galerija „Kristofor Stanković“, Galerija „Kupola“), dvije izložbe u Petrinji u Galeriji „Krsto Hegedušić“ od kojih je prva izložba 2007. godine bila presudna za osnivanje Tiffany udruge “Magnolija”. Zatim su tu izložbe u Karlovcu, Dugoj Resi, Varaždinu, Termama Tuhelj (u sklopu manifestacije „Dani Mihanovića“), te nekoliko izlaganja u Bjelovaru („Muzej grada Bjelovara“,  manifestacija „Terezijana“). Svake godine udruga sudjeluje na Zagrebačkom velesajmu u sklopu sajma „Ambienta“, te sajma „Obrtništva“. Neki od članova imaju i samostalne izložbe, što govori o velikom entuzijazmu članova.

brojac poseta HVALA!
Tiffany udruga Kala