Dobrodošli!

Hrvatski/Croatian
Engleski/English

Louis Comfort Tiffany rođen je u New Yorku 1848. godine. Bio je sin poznatog draguljara Charlesa Lewisa Tiffanyja koji je 1850. osnovao tvrtku „Tiffany and Company.“ Očeva tvrtka bila je od velikog značaja za razvoj i umjetnički izričaj L. C. Tiffanyja. Bez obzira na očevo bogatstvo koje je u to doba iznosilo oko 35 milijuna dolara, L.C. Tiffany je želio da njegov talent ostavi traga u svijetu. Putovao je po Americi i Europi, te raznim utjecajima dograđivao svoje znanje.

Louis Comfort Tiffany L.C. Tiffany u početku se bavio slikarstvom.  Kasnije osniva tvrtke „L.C. Tiffany and Associated American Artists“ i  „Tiffany Glass and Decorating Company“. Tvrtke se bave dizajniranjem i dekoracijom interijera i zapošljavaju veliki broj obrtnika. Postaje poznat po izradi staklenika, staklenih prozora i ukrasnih predmeta od stakla.  Staklo koje je koristio nije smatrao dovoljno čistim i osniva tvornicu stakla „Stobridge Glass Company“.  Cilj mu je bio učiniti staklo što čišćim, tj. dobiti staklo bez zelenkaste note koju mu daje mala količina željeznog oksida iz pijeska, koji je važan dio stakla, a to mu i uspijeva. Smatramo ga dizajnerom stakla. Njegove ideje u djelo su provodili  radnici i nerjetko imali teškoće u pronalaženju tehničkih rješenja za njihovu realizaciju. Dizajniranje osvjetljenja za kino „Lyceum“ u New Yorku u suradnji s Tomasom Edisonom, dovodi do nove ideje-izrada svjetiljki. Na Tiffanyjevim svjetiljkama do izražaja dolazi sva ljepota stakla i svjetlo dobiva novu dimenziju. Komadiće stakla koji su mu ostali od izrade prozora i vitraja sada koristi za izradu svjetiljki. Svjetiljke su bile postavljane na baze koje su u svom brončanom okviru imale poslagane male komadiće stakla ili pak kasnije samo na brončanom stalku. Cilj mu je bio u američke domove unijeti što više topline i motiva iz prirode. Inspiraciju je nalazio u cvijeću,  izgledu paunovog repa, paukove mreže ili vilinog konjica.

Prva svjetiljka nastaje oko 1885. godine. Jedna od najpoznatijih je „Nautilus“. Godine 1890. osniva tvrtku pod nazivom „Tiffany Studio“. Svjetiljke su mu patentirane. Redovito su bile nagrađivane. Povijest govori da  L.C. Tiffany nikad nije sam izradio  svjetiljku, ali je u svojoj tvornici u najvećem usponu imao 300 obrtnika koji su izrađivali svjetiljke po njegovim idejama. Prva izložba svjetiljki bila je 1899. godine. Svjetiljke postaju izuzetno popularne izvan Amerike. Posao mu se širi po cijelom svijetu, sve do 1917. kada radi prvog svjetskog rata odlazi u mirovinu. Ostavlja svojih nekoliko radnika koji nastavljaju rad pod imenom tvrtke „ Tiffany Furnaces“.

1933. godine Louis Comfot Tiffany umire u New Yorku u 85. godini. Te iste godine njegova tvrtka proglašava stečaj.

Kolekcionari i muzeji polovicom 20.stoljeća ponovno pokazuju zanimanje za cjelokupni rad L.C. Tiffanyja te pojedine svjetiljke dosežu cijenu od nekoliko tisuća pa do preko milijun dolara.

brojac poseta HVALA!
Tiffany udruga Kala